Effekter för intressanta foton

Lägger man en aning tanke bakom sitt fotograferande går det att få till intressanta bilder med några enkla medel. Att jobba med skärpedjup är en metod man kan använda sig av för att skapa vackra intressanta bilder, vid porträtt till exempel. Man kan då ställa saker i bakgrunden som berättar en del om den person man porträtterar. Om personen till exempel är intresserad av litteratur och musik kan man låta personen sitta framför en välfylld bokhylla och ställa ett instrument tydligt i bakgrunden; till exempel en basfiol. Därefter lägger man skärpan på individen som man placerat ca två meter framför detta stilleben så att böcker och instrument syns suddigt i bakgrunden. Det är en metod för att skapa intressanta porträtt.

Man kan även använda detta med skärpa och skärpedjup på ett omvänt sätt så att man skapar “blurret” och suddigheten i bildens framkant och lägger skärpan på personen långt bak i bild. Svartvitt foto är också oerhört effektfullt just vid porträttfoto och tvärtemot vad man kan tro är svartvit foto väldigt färgrannt och man kan med hjälp av gråtoner få ett foto fyllt med känsla och passion. Det beror helt och hållet på hur man komponerar bilden och hur man använder sig av skärpedjup och slutartider.

Vill man fånga en droppe ska man ha en hög slutartid. Höga slutartider används för att fånga snabba rörelser och fånga detaljer. Vill man skapa rörelse i bilden har man låg slutartid. När man börjar använda sig av sådan här teknik går man in i ett nytt skede i sitt fotograferande. Det öppnar upp en ny värld av möjligheter. För att kunna utnyttja de här metoderna behöver man en systemkamera. Det finns mycket bra fotomöjligheter via mobilerna också och till exempel Huwai använder sig av Leicas teknik för sina mobilkameror men den seriöst intresserade fotografen investerar i en systemkamera.